SD: Minska anslagen till mångkultur och samtidskonst

Publicerad

Partiet vill införa ett särskilt ROT-avdrag för att renovera byggnader av kulturhistoriskt värde. Det framgår av SD:s skuggbudget som presenterades på onsdagen.

Det är kulturarvet som står i centrum när SD formulerar sitt alternativ till regeringens kulturpolitik. Förutom det riktade ROT-avdraget vill partiet också höja anslagen för kyrkoantikvarisk ersättning.

Sverigedemokraterna menar att kulturen spelar en viktig roll i politiken och samhällsbygget. Men det gäller inte all kultur. Inom utgiftsområdet för kultur i SD:s skuggbudget vill partiet minska anslagen för mångkultur och samtidskonst.

Kulturbudgeten 2013

”Väl abstrakt och luddig”

– Samtidskonsten är lite väl abstrakt och luddig. Jag vet inte om allmänheten är så intresserade av samtidskonst, säger SD:s kulturpolitiska talesperson Margareta Larsson till Kulturnyheterna och lägger till:

– Ja, för konsten kan ju vara lite vad som helst nuförtiden.

Samtidigt vill SD att stödet till organisationer som baseras på kön eller etnicitet dras in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2013

Mer i ämnet