”Gamla idéer som var framgångsrika”

Uppdaterad
Publicerad

I Socialdemokraternas skuggbudget finns Kulturskola, accessjobb och fria entréer med.

Socialdemokraterna vill satsa cirka 300 miljoner kronor mer på kultur än regeringen gör i höstbudgeten.

Socialdemokraterna vill satsa 50 miljoner kronor extra på kultur- och musikskolan och tycker att man behöver se över hur mycket den kostar i olika delar av landet.

Kulturbudgeten 2013

– Vi vill stimulera kommunerna till att hålla nere avgifterna. Så att de kommuner som har en maxavgift på 500 kronor, eller där avgiften är mindre, de ska få del av stimulansbidraget för att kunna utveckla kultur- och musikskolan, säger Gunilla Carlsson (S), kulturpolitisk talesperson.

Socialdemokraterna vill också skrota regeringens satsning Kulturarvslyftet för att istället återinföra Accessjobben inom kultuarvsområdet. Och så vill man lägga 80 miljoner kronor på fri entré till statliga museer.

Det här är ju gamla idéer?

– Ja, det är gamla idéer men som var väldigt framgångsrika. Accessjobben var mycket uppskattade och den fria entrén en succé även om alliansregeringen snabbt tog bort den, säger Gunilla Carlsson.

Socialdemokraterna vill även satsa 20 miljoner på scenkonstallianserna som är till för att trygga förutsättningen för frilansare inom scenkonsten.

Hur långt räcker det?

– Det är en trettiotreprocentig ökning jämfört med regeringens kulturbudget, säger Gunilla Carlsson. Vi räknar med att det räcker till 95 personer.

Precis som Miljöpartiet vill Socialdemokraterna inte ha ett femte jobbskatteavdrag. Utan med omprioriteringar av skattemedel menar man att det skulle finnas utrymme för satsningarna på kulturområdet.

Om ni skulle vinna valet, lovar ni att genomföra de här satsningarna då?

– Ja när vi lägger den här budgeten så säger vi att om vi hade suttit vid makten i dag skulle vi ha gjort de här prioriteringarna istället, säger Gunilla Carlsson.

I motionen framgår det att Socialdemokraterna även vill satsa 60 miljoner extra för att fler unga ska kunna studera på folkhögskolorna.

För att stärka idrottsrörelsen vill Socialdemokraterna tillföra 300 miljoner till idrotts- och friluftsverksamheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2013

Mer i ämnet