Det föreslagna minnesmärket över Östermalmsbon och musikern Avicii består av en fontän och en staty med mixerbord och vattenkonst. Foto: Visionsbild/SD Stockholms stad

SD vill ha Avicii-fontän mitt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet om att en minnesplats för den bortgångne discjockeyn och musikproducenten Avicii ska upprättas på Östermalm i Stockholm, kommer Sverigedemokraterna Stockholms stad med ett förslag: En Avicii-fontän på Östermalmstorg.

I februari beslutade stadsdelsnämnden i Stockholm att man ska hedra den bortgångne discjockeyn och musikproducenten Tim ”Avicii” Bergling med en minnesplats någonstans i stadsdelen Östermalm där stjärnan växte upp.

Nu presenterar Sverigedemokraterna ett förslag på vad de ser som en lämplig plats och utformning för minnesmärket.

– Vi ska fånga nutiden. Han är en av våra största artister som vi haft på senare år. Här har vi en som gjort en väldig välgärning för Sverige, säger Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna Stockholms stad.

En plats för vattenkonst och happenings

I förslaget som går att läsa på partiets hemsida presenteras en fontän över den bortgångne discjockeyn och musikproducenten bestående av en staty, ett mixerbord och vattenkonst. Man skriver även att ljusspel och musik kan tänkas förekomma.

– Folk kan sitta runt den här platsen och det kan vara happenings och man kan ta del och njuta av den fantastiska musik som han har skapat, säger Peter Wallmark.

Har ni någon tanke på vem som skulle kunna utforma statyn? 

– Nej, så långt har vi inte tagit det. Det är inte riktigt vår uppgift. Det enda vi fått rekommendationer om är att vi inte ska ta samma som gjort Zlatan-statyn.  Det är öppet till den som ska genomföra projektet sedan.

Fontänen är del av ett större förslag som innehåller en helt ny utformning av Östermalmstorg i Stockholm som ”på sikt kan ge en trevligare och vackrare stad”.

Förslaget är framlagt i kommunfullmäktige och väntar på handläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.