Steven Jörsäter t.v. (SD) är ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Täby. Författaren Moa-Lina Olbers Croall t.h har bland annat skrivit boken I mitt namn – en bok om att vara trans. Foto: SD/ Natur & Kultur

SD-politiker ville stoppa författarsamtal om hbtq-frågor

Uppdaterad
Publicerad

En sverigedemokratisk kommunpolitiker ville stoppa ett författarsamtal på Täby bibliotek. Anledningen var att han uppfattade samtalet om normkritik som ”destruktivt”.

– Jag blev rädd och min första instinkt var att ställa in. Men det handlar inte bara om mig, det är ju ett angrepp på biblioteken, säger författaren Moa-Lina Olbers Croall.

Steven Jörsäter är Sverigedemokrat och ledamot i Täbys Kultur- och fritidsnämnd. I mejl till bland andra kommunledningen och bibliotekschefen uppmanade han biblioteksledningen att ställa in författarsamtalet med Moa-Lina Olbers Croall. Han menar att evenemanget betonar normkritik och att Täby kommun inte bör upplåta lokaler och använda skattepengar till sådana evenemang.

”Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till.”, skriver Steven Jörsäter bland annat i mejlet.

”Börjar vi politiker peta i innehållet så blir det farligt”

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Kaasik (M) delar inte alls Steven Jörsäters uppfattning om att samtalet borde ställts in.

– Jag kommer alltid stå upp för det fria ordet. Vi delar absolut inte SD:s syn på att man ska strypa det fria ordet, för det är ju precis det han vill göra, säger Birgitta Kaasik.

I skrivelsen uppmanar Steven Jörsäter också biblioteksledningen att flagga för punkter de tror kan uppfattas som kontroversiella i förtid. Något Birgitta Kaasik är tveksam till.

– Biblioteken ska få sköta sin egen programverksamhet, jag litar otroligt mycket på tjänstemännen. Börjar vi politiker peta i innehållet så blir det farligt, säger hon.

Politikerna måste lita på tjänstemännen

Bibliotekschefen i Täby, Malin Törnquist, ser Steven Jörsäters uppmaningar om att ställa in samtalet med Moa-Lina Olbers Croall och att i framtiden flagga för ”kontroversiella punkter” i programmet som väldigt problematiska.

– Vad som är kontroversiellt är ju väldigt beroende på vem man är. Och det är inte politikens uppgift att styra över bibliotekens programverksamhet, säger Malin Törnquist och fortsätter:

– Politikerna måste lita på att tjänstemännen kan göra sitt jobb. Vi har i uppdrag att spegla en bredd, och det gör vi med en väldigt blandad programverksamhet för alla åldrar med olika typer av författare.

Sveriges Författarförbund skriver i ett pressmeddelande att de fördömer försöket att stoppa författarsamtalet och ”inte minst förslaget att låta kommunpolitikerna förhandsgranska bibliotekets programpunkter.”.

”Bibliotekens verksamhet är väldigt viktig”

Författarsamtalet med Moa-Lina Olbers Croall skedde som planerat i måndags trots Steven Jörsäters uppmaning om att ställa in det.

– Det gick väldigt bra, det var fullsatt och det var en fin och varm stämning. Så jag är väldigt glad att jag gjorde det. Bibliotekens verksamhet är väldigt viktig, säger Moa-Lina Olbers Croall.

Steven Jörsäter vill inte kommentera varken skrivelsen eller kritiken som inkommit emot den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.