Se de olagliga ballongerna flyga mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

I veckan antogs en lagändring i Sydkorea som förbjuder att regimkritiska flygblad skickas över den militariserade gränsen mellan Syd- och Nordkorea med ballonger. Nu oroar sig nordkoreanska avhoppare som flyttat till syd för hur detta ska påverka yttrandefriheten.

Måndag den 14 december röstade det sydkoreanska parlamentet igenom en ändring i lagen som reglerar samarbetet mellan Nordkorea och Sydkorea. Ändringen innebär att det nu är förbjudet att sprida tryckt material, pengar eller varor över den hårda gränsen mellan länderna, skriver Reuters.

Redan på tisdagen var aktivister och nordkoreaner som hoppat av diktaturen på plats igen för att protestera och skicka över broschyrer och trycksaker med hjälp av ballonger. De menar att lagen är ett allvarligt intrång i den sydkoreanska yttrandefriheten.

– Från och med i dag är Sydkorea inte längre en fri demokrati, säger Park Sang-Hak, aktivist och nordkoreansk avhoppare, till Reuters. Han kommer inte att sluta skicka över ballonger, trots att lagen ändrats.

Ballongpost har funnits i decennier

Under årtionden har ballonger använts för att skicka över information, politiska budskap och mediciner från syd till nord. Även flaskpost har använts för att runda den hårt militariserade gränszonen.

I mitten av juni i år bröt Nordkorea all kontakt med Sydkorea på grund av regimkritiska flygblad som kommit in i landet via ballonger från syd.

Uppskattningsvis 33 000 nordkoreanska avhoppare bor i Sydkorea.

Se flygbladsballongerna och hör avhopparen Park Sang-Hak i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.