Den 9 juni stängs telefonlinjerna mellan Nord- och Sydkorea. Det har skett innan, bland annat när Nordkoreas diktator Kim Jong-un hade ett ordkrig med president Trump. Foto: TT/AP

Nordkorea bryter all kommunikation med Sydkorea

Publicerad

Sydkoreanska tjänstemän ringer till nordkoreanska tjänstemän varje dag, men från och med den 9 juni klockan 12 svarade inte den nordkoreanska sidan.

– Detta är första steget i att helt och hållet stänga alla nivåer av kontakt med Sydkorea, och avsluta allt onödigt, säger en nyhetsuppläsare på den statliga nordkoreanska tv-kanalen KCNA. 

– Det finns ingen anledning att sitta öga mot öga med de sydkoreanska myndigheterna, och inget att diskutera, eftersom de bara väckt vårat missnöje.

Skickade kritik med ballong

Den senaste tiden har representanter från Nordkorea irriterats av att avhoppare i syd skickat regimkritiska flygblad över gränsen med hjälp av ballonger. Sydkoreanska tjänstemän har sagt att de försökt stoppa ballongerna.

Det finns runt 50 direktlinjer mellan Nord- och Sydkorea. 2016 och 2018 var direktlinjerna också avstängda. Under den perioden testade Nordkorea stridsspetsar vid flera tillfällen, och Nordkoreas diktator Kim Jong-un hade ett ordkrig med president Trump, bland annat via Twitter. 

Under perioder då Nordkorea inte svarar på kontaktförsök från Sydkorea brukar Sydkorea ändå fortsätta att ringa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.