ARKIVBILD: Avfyrning av missiler

Sydkorea: ”Nordkorea har avfyrat flera kryssningsrobotar”

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat, vad som tros vara, flera kortdistansrobotar i havet mellan koreanska halvön och Japan, uppger sydkoreanska militären, enligt Reuters.

Projektilerna, som tros vara kryssningsrobotar med kort räckvidd (kortdistans),  ska ha avfyrats från östra Kangwon-provinsen på tisdagsmorgonen, men det finns inga uppgifter på hur många robotar det rör sig om.

Projektilerna ska ha flugit cirka 150 km och flera militära flygplan ska ha varit inblandade i övningen, säger Sydkoreas militärledning, enligt Reuters.

Nordkorea testar robotar

En anonym militärkälla säger till Reuters att även flygplanen ska ha avfyrat någon form av projektil i vattnet.

Sydkoreas militär har noggrann koll på utvecklingen och bevakar riskerna för att flera robotar avfyras. Den koreanska, såväl som den amerikanska, underättelsetjänsten analyserar händelsen, uppger det sydkoreanska militärhögkvarteret.

Trappat upp testerna

Kärnvapensamtalen med USA ligger i träda och de senaste veckorna har Nordkorea utfört en mängd test vad gäller kortdistansrobotar. Morgonens avfyrningar är, enligt Sydkorea, Nordkoreas femte robottest i år.

 Enligt en FN-rapport har Nordkorea brutit mot FN-sanktioner och ökat takten på sitt kärnvapen- och robotprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet