Kim Yo-Jong. förnekar att Nordkorea skjutit skarpt mot Sydkorea. Diktatorns syster har en framstående roll l iandet. Foto: Ahn Young-joon

Sydkorea: Nya skarpa skott från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea genomför även på söndagen militära övningar med skarp ammunition nära den maritima gränsen till Sydkorea, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Det är tredje dagen i rad med militära övningar i området.

Invånarna på den sydkoreanska ön Yeonpyeong i gränsområdet uppmanas att hålla sig inomhus under söndagen, uppger lokala representanter för AFP.

”Nordkoreansk skottlossning hörs för närvarande”, står det i ett meddelande som skickats ut till alla invånare.

Nordkorea testar robotar

”Invånare uppmanas att vara försiktiga med utomhusaktiviteter.”

Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns inflytelserika syster Kim Yo-Jong förnekar på söndagen påståendena om att landet skjutit skarpt nära gränsen på lördagen.

”Vår militär avfyrade inte en enda granat i vattenområdet”, säger hon i ett uttalande från den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Hon hävdar i stället att den nordkoreanska militären detonerat sprängämnen som simulerade ljudet av skottlossning 60 gånger och ”bevakat reaktionen” från den sydkoreanska militären.

Resultatet blev precis som väntad, säger hon.

”De missbedömde ljudet av sprängämnen som skottlossning, antog att det var en provokation av artillerield och hittade skamlöst på en lögn.”

I fredags beordrades invånare på två sydkoreanska öar nära gränsen att lämna sina hem efter att Nordkorea avfyrat omkring 200 artillerigranater i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet