Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detaljer på robotarna avslöjar ursprunget, enligt experterna. Foto: Reuters

Experter bekräftar: Ryssland har börjat använda nordkoreanska robotar

Uppdaterad
Publicerad

Skrot från robotar som nyligen slagit ned i Charkiv tyder på att Ryssland nu börjat använda Nordkoreanska vapen i angreppen mot Ukraina.

– Det är frukten av diplomatin i somras när Kim Jong-un besökte Ryssland, säger Jeffrey Lewis vid Middlebury Institute of International studies.

Enligt experter som analyserat bilder på vrakrester från de robotar som antingen skjutits ned eller träffat ukrainska städer talar allt för att de är tillverkade i Nordkorea, rapporterar Reuters.

De bekräftar därmed USA:s och Ukrainas påståenden från tidigare i veckan.

Kriget i Ukraina

Det handlar bland annat om motordelar, kablage och andra komponenter som sägs visa att det sannolikt rör sig om nordkoreanska kortdistansrobotar av typen KN23 och inte den rysktillverkade motsvarigheten Kalibr.

En ballistisk robot med begränsad manöverförmåga och usel precision – men som tack vare sin höga hastighet kan undvika att bli träffad och nedskjuten av de vanligaste typerna av luftvärnsrobotar.

– Nordkorea är numera en vapenleverantör till kriget. Jag tänker mig stora mängder billiga ballistiska robotar till den ryska militären, säger Jeffrey Lewis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet