Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Siemon Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri uppskattar att Nordkorea har dubbelt så stora vapenlager som alla västeuropeiska länder tillsammans. Foto: Arkiv

Forskaren: Därför vill Ryssland ha vapen från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Fokus för mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin antas bland annat ha handlat om vapenaffärer.

– Nordkoreanska vapen kommer förlänga kriget, säger Siemon Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri.

Ryssland är i behov av artilleri och raketvapen för att kunna fortsätta sin fullskaliga invasion av Ukraina, och USA misstänker att Putin vill köpa miljontals artillerigranater och raketer av den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

– Ryssland börjar få ont om ammunition och de kan inte tillverka tillräckligt mycket som de behöver på egen hand. De har troligen ett desperat behov av att få tag på ammunition på annat håll, säger Siemon Wezeman som forskar om militär upprustning på fredsforskningsinstitutet Sipri.

”Ingen avancerad ammunition”

Det är oklart exakt hur stora de nordkoreanska vapenlagren är men enligt Wezeman kan det handla om miljontals granater och raketer som passar perfekt i de äldre sovjetiska vapensystem som Ryssland, men även Ukraina, använder.

-  Vi vet från det vi sett att Nordkorea tidigare har exporterat att det inte handlar om någon avancerad ammunition med hög precision, säger Wezeman.

Kriget riskerar förlängas

Den främsta konsekvensen av nordkoreanska vapenleveranser till Ryssland skulle bli att kriget förlängs, enligt Wezeman.

– Väst skulle troligen svara med att skicka mer vapen till Ukraina. Kriget skulle förlängas och antalet dödsoffer bli fler.

Hör Siemon Wezeman i klippet ovan om varför Ryssland är intresserade av vapen från Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.