Se Marina Ovsyannikovas nya protest i klippet. Foto: TT, AFP

Se tv-journalisten Marina Ovsiannikovas nya protest i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år protesterade journalisten Marina Ovsiannikova mot Rysslands invasion av Ukraina i livesänd rysk tv. Då dömdes hon till böter på ungefär 2500 kronor. Sedan dess har hon protesterat flera gånger, senast under torsdagen i rysk domstol, rapporterar AFP.

Under förra månaden protesterade tv-journalisten Marina Ovsiannikova ännu en gång mot kriget i Ukraina. På flodbanken mittemot Kreml höll hon upp ett plakat med texten ”Putin är en mördare, hans soldater är fascister”. För den aktionen står hon nu åtalad för att ha spridit falsk information om den ryska armén och riskerar upp till 10 år i fängelse.

Enligt hennes advokat Dmitry Zakhvatov häktades hon i samband med åtalet, i väntan på dom. Under torsdagens domstolsförhandlingar protesterade hon återigen mot kriget, då hon höll upp en lapp mot världspressens kameror som löd:

”Må de döda barnen hemsöka er i era drömmar”.

Slår till mot pressfrihet

Sedan kriget bröt ut har Ryssland slagit till hårt mot protester mot invasion. Restriktionerna har tvingat ryska journalister att fly landet och västerländska reportrar har förbjudits inträde i Ryssland.

Ovsiannikova blev viral i mars när hon sprang in i en livesändning på ryska Kanal 1 med ett plakat som motsatte sig kriget i Ukraina, något hon dömdes till böter för. Efter boten flydde hon Ryssland och anställdes av tyska ”Die Welt” men har sedan dess återvänt till sitt hemland.

Sedan dess har hon blivit gripen och bötfällts flera gånger för protester mot Rysslands invasion.

Se Ovsiannikovas protest i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.