Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marina Ovsyannikova, tidigare redaktör vid en rysk tv-kanal, döms av en rysk domstol för att ha misskrediterat Rysslands väpnade styrkor. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Marina Ovsiannikova lämnar sitt jobb på ryska Kanal 1

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev viral när hon under måndagen sprang fram med en skylt med budskapet ”no war” mitt under pågående direktsändning i ryska Kanal 1. Nu lämnar tv-redaktören Marina Ovsiannikova sitt jobb på den ryska tv-kanalen Kanal 1, det rapporterar The guardian.

Marina Ovsiannikova lämnar sitt jobb på den statligt ägda Kanal 1. Till franska medier bekräftade hon under torsdagen att hon lämnat in sin avskedsansökan och att ”en juridisk process nu påbörjas”. I ett videomeddelande som spelades in innan protesten uttrycker hon skam och ånger över att ha jobbat åt kanalen.

– Under mina år på Kanal 1 har jag varit delaktig i att sprida Kremls propaganda, säger hon.

För klippet har hon dömts att betala 30 000 rubel, ungefär 2 700 kronor, i böter. För själva protesten i tv riskerar hon fortfarande upp till 15 år i fängelse.

Ovsiannikova menar att hon har förstört hela sin familjs liv genom handlingen, men hon säger att hon inte vill lämna Ryssland.

– Vi måste sätta stopp för detta krig innan det utvecklar sig till ett kärnvapenkrig, jag hoppas att min son kommer förstå när han blir äldre.

Tackat nej till fransk asyl

I anslutning till antikrigsprotesten blev tv-redaktören erbjuden asyl i Frankrike av landets president Emmanuel Macron, något hon tackade nej till.

– Jag vill inte lämna vårt land. Jag och min son är patrioter, vi vill inte åka någonstans, säger hon till tyska tidskriften Der Spiegel.

Enligt Oviannikova förberedde hon kuppen ensam men misstänker att flera av hennes kollegor sympatiserar med henne.

– Många av de som jobbar inom stats-tv fattar vad som pågår och vet att de gör något fel, säger Marina Ovsiannikova.

I klippet nedan kan du höra Ovsiannikova i en intervju efter hennes gripande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redaktören Marina Ovsiannikova: ”Jag gillar inte att Ryssland inledde den här invasionen”. Foto: Telegram/Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer