Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I det förfalskade klippet på ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj ber han de ukrainska trupperna att lägga ner sina vapen.

SVT:s reporter om informationskriget: ”Nu handlar det om att sprida falska påståenden”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen spreds en manipulerad video på sociala medier med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj där han uppmanar ukrainska trupper att lägga ner sina vapen. Zelenskyj var själv snabb med att dementera videon, som blivit en del av det informationskrig som pågår kopplat till kriget.

– Det var nog inte många som lät sig luras av just denna deepfake, men tekniken för att göra dem trovärdiga finns. Det är ett exempel på vad man skulle kunna vänta sig i ett informationskrig, säger SVT:s techreporter Alexander Norén.

Innan kriget handlade det om att måla upp Ukraina som ett hot, men just nu under brinnande strid handlar desinformationen framför allt om att sprida falska påståenden, enligt Alexander Norén.

– Plattform efter plattform har stängts ner den senaste tiden. Det är inte så många av dem kvar, säger Alexander Norén.

Hittills har sociala medier som Twitter, Facebook och Instagram stängts ner eller blivit obrukbara i Ryssland för att kontrollera vad som sprids om kriget. 

– Än så länge är den mest betydelsefulla av de utländska sociala medierna i Ryssland, Youtube, fortfarande online. Även Telegram som har fått en enorm betydelse för bägge sidorna i konflikten.

Se mer i videoklippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.