Sebastian Stakset efter mordet på Einár: ”Låtar jag önskar att han inte gjort”

Publicerad

Många har kopplat mordet på rapparen Einár till hans texter som anspelade på kriminalitet och hans kriminella umgänge. Före detta gangsterrapparen Sebastian Stakset tror att Einárs texter, som ursprungligen hade inspirerats av Sebastians egna gamla låtar, bidrog till att han till slut blev mördad.  

– Han var så duktig musikaliskt så jag sa till honom att ‘du behöver inte ens rappa om de här gangstergrejerna’. 

Sebastian Stakset och den mördade rapparen Einár gjorde en låt tillsammans om sina mammor 2019. I SVT Edit:s nya dokumentär ”Einár 2002-2021” berättar han mer om deras relation och hur Einár inspirerades av Kartellens texter om kriminalitet redan från ung ålder – där Sebastian “Sebbe Staxx” Stakset var en frontfigur.  

– Jag hade en klump i magen hela tiden över vad som skulle hända med honom, säger han i programmet. 

Musiken kan leda till eskalering av konflikter

SVT:s reporter Diamant Salihu menar att rivaliserande gäng i den kriminella miljön lyssnar på låttexterna väldigt noggrant – och att det i vissa fall kan leda till en upptrappning av existerande konflikter.  

– De tolkar det ord för ord, och vissa ord kan vara direkt riktade mot specifika personer. Det är rapparna väl medvetna om, men också de som är rivaler. För rapparen kan det innebära en direkt livsfara, säger Diamant Salihu.  

Nils “Einár” Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm den 21 oktober 2021. Han blev 19 år gammal.  

Se när Sebastian Stakset besöker området där Einár växte upp i klippet ovan.

Se hela SVT Edits dokumentär Einár 2002-2021 redan nu på SVT Play, eller torsdag den 13/1 klockan 22:30 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.