Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu får Humanisterna samma rättigheter som andra trossamfund Foto: Martin Ekelin

Sekulära Humanisterna får bli trossamfund: ”Kommer ansöka om vigselrätt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dom i Förvaltningsrätten står det nu klart att det sekulärhumanistiska förbundet Humanisterna får registrera sig som trossamfund.

– Nu har vi samma juridiska status som andra trossamfund, säger Christer Sturmark, tidigare ordförande och numera engagerad medlem i Humanisterna.

Humanisterna är ett icke-teistiskt samfund som arbetar för en sekulär stat. De tillhandahåller ceremonier som bröllop, begravningar och barnvälkomnanden utan trosbekännelser. Man driver även politiska frågor som att man är emot religiösa friskolor.

– Sekulär humanismen tror på en naturalistisk verklighet och styrs inte av övernaturliga krafter. Vi har en sekulär värdegrund och verklighetsuppfattning, säger Christer Sturmark.

Efter avslag – religiös verksamhet

Det sekulärhumanistiska förbundet Humanisterna har tidigare fått avslag på sin ansökan om att bli ett registrerat trossamfund från Kammarkollegiet, som är den myndighet som ansvarar för registreringen.

Ansökan avslogs med hänvisning till att Humanisterna enligt sin egen beskrivning inte bedriver ”religiös verksamhet” och inte kan anses vara ett trossamfund i lagens mening.

Men efter överklagandet i Förvaltningsrätten kommer Kammarkollegiet att gå på Förvaltningsrättens linje, det vill säga att den verksamhet som Humanisterna bedriver är att betrakta som religiös verksamhet. Detta bekräftar Kammarkollegiet för Kulturnyheterna.

Ekonomisk trygghet

Godkännandet innebär en ekonomisk trygghet för organisationen som nu får rätt till samma statliga medel som andra trossamfund och att skatteverket kommer kunna vara behjälpliga med att samla in medlemsavgifter.

– Det viktiga med det här är att vi kan få vigselrätt. Vi har även sommarläger för ungdomar och den typen av verksamhet blir mycket lättare om vi får ett erkännande också rent legalt, säger Christer Sturmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.