Foto: SVT

Serien Hårt arbete anklagas för att ge stereotyp bild av sverigefinnar

Uppdaterad
Publicerad

Starka reaktioner har väckts efter att den andra säsongen av serien Hårt arbete sänts på SVT. Kritiska röster i bland annat sociala medier menar att serien förstärker en stereotyp bild av sverigefinnar och alkoholism.

Hårt arbete är producerad av Lina Puranen och Nanna Marjo Huolman. Efter den första säsongen, som beskriver det hårda arbete som många av de finska invandrarna utförde när de kom till Sverige på 50-, 60- och 70-talet, fokuserar den andra säsongen på sociala problem bland sverigefinnarna, som till exempel alkoholism och ensamhet.

Efter premiären av den andra säsongen har serien anmälts till granskningsnämnden tio gånger och fått hundratals kommentarer på sverigefinska forum i sociala medier. Kritiska röster menar att serien reproducerar en stereotyp av sverigefinnar som alkoholister.

”Finns det inget annat att berätta om oss sverigefinnar än alkoholism? Det är dags att vända blad och skildra oss på ett positivt sätt.”  och ”Nu får det vara nog med att sätta likhetstecken mellan Sverigefinnar och alkoholism.” är några exempel på kommentarer i sociala medier.

Beredda på reaktioner

– Vi var beredda på att det skulle väcka reaktioner. Det här är ett ämne som är delvis tabu, det är känsligt att prata om alkohol, säger Lina Puranen, en av producenterna bakom Hårt arbete.

Den stereotypa bilden av den supande sverigefinnen har reproducerats flera gånger i Sverige genom historien till exempel i Grotescogängets sketcher om alkoholiserade finnar, Robert Gustafssons imitationer och SVT:s 90-talsduo Tratten och Finkel.

En bild som många sverigefinnar lidit av, säger många av seriens kritiker, som även menar att det behövs positiva skildringar av sverigefinnar.

– En stor del av kritiken har ju handlat om att folk undrar varför vi inte berättar om ”oss hårt arbetande finnar”. Att hela första säsongen handlade om just det har ju gått många förbi, säger Lina Puranen.

Handlar om migration

Flera av de personer som medverkar i serien berättar själva om hur de brottats med alkoholstigmat och fått utstå rasistiska kommentarer. Lina Puranen menar att det är viktigt att fortsätta belysa de problem som migration och invandring kan föra med sig.

– Jag kan förstå att folk reagerar starkt och att det är väldigt känsligt, men jag tror samtidigt att vi måste våga prata om mänskliga problem som migrationen för med sig, som till exempel alkohol och ensamhet. Och det är ju inte specifikt för sverigefinnar. Det här är en serie om handlar om de ämnena, inte om hur sverigefinnar är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer