Journalisten Shireen Abu Akleh. Foto: TT

”Shireen Abu Akleh gav förtryckta palestinier en röst”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När tv-kanalens Al Jazeeras korrespondent Shireen Abu Akleh sköts ihjäl chockades ett helt folk och en hel region. Efter att ha rapporterat från Israel-Palestina-konflikten i 25 år var hon respekterad, omtyckt och en förebild för många unga. 

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

Den här texten skrevs i maj 2022. Vittnen och utredningar pekar på att Shireen Abu Akleh dödades av skott från israeliska soldater, något som tillbakavisas av Israel.

I Ramallah på Västbanken samlades idag tusentals palestinier för att sörja Shireen Abu Akleh. 

En hel generation palestinier har vuxit upp med hennes rapportering från Jerusalem och ockuperade Västbanken. Alla palestinier vet vem hon är och många bär på en känsla av att de känner henne. 

”Shireen var modig, snäll och en journalist med hög integritet som jag och miljoner palestinier växte upp med att titta på”, skriver aktivisten Fadi Quran på twitter.

Erfaren journalist

Shireen Abu Akleh var kristen, och hon var både palestinsk och amerikansk medborgare.  

Hon började arbeta på den arabiska tv-kanalen Al Jazeera 1997 och har sedan dess rapporterat om alla stora nyhetshändelser i Israel-Palestina; den andra intifadan, krigen i Gaza 2008-2009, 2012, 2014, 2021, oroligheter i Jerusalem och även livet och svårigheterna för palestinier som lever under israelisk ockupation i östra Jerusalem och på Västbanken. 

Att bevaka Israel-Palestina-konflikten är krävande och farligt. Många journalister gör det ett antal år och byter sedan till andra bevakningsområden, men inte Abu Akleh. Hon fortsatte att rapportera från fältet, ofta från frontlinjen.

”Ett sanningsvittne”

För palestinier och människor i hela Mellanöstern var hon ett sanningsvittne till den israeliska ockupationen och en reporter som gav förtryckta palestinier en röst. 

Efter alla år på fältet hade Shireen Abu Akleh lång erfarenhet och kände mycket väl till riskerna. De senaste decennierna har många palestinska journalister dödats och skadats av israelisk militär. 

Under hennes sista uppdrag igår på Västbanken bar hon som vanligt skyddsutrustning – blå skyddsväst med texten PRESS på bröstet och ryggen och blå skyddshjälm. Hon var också tillsammans med andra journalister som också bar den sedvanliga blå skyddsutrustningen som även tydligt signalerar att de är journalister. 

Enligt journalistkollegor på plats sköts Shireen ihjäl av israeliska soldater. Det ska inte ha förekommit några strider just där hon och de andra journalisterna var – och Al Jazeera anklagar Israel för att en prickskytt dödat henne ”i kallt blod” genom att skjuta henne i huvudet strax nedanför hjälmen.

Omvärlden fördömer

Exakt vad som hänt är inte klarlagt och både israels militär och palestinska myndigheten ger olika versioner om vad som kan ha hänt och vem eller vilka som ska utreda hennes död. Ett dödande som har fördömts av FN, EU, USA, Turkiet och Qatar. 

Tv-stationen Al Jazeera skriver i ett uttalande att de håller Israels regering och ockupationsstyrkorna ansvariga för dödandet av Shireen.  

För miljoner tv-tittare i de palestinska områdena och runt om i Arabvärlden lämnar hon ett stort tomrum efter sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.