Dödsskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh på Västbanken ledde till protester i flera länder. Foto: EPA

FN: Palestinsk journalist dog av israeliska kulor

Uppdaterad
Publicerad

FN:s undersökning visar att den Al Jazeera-journalist som dödades på Västbanken 11 maj sköts av israeliska styrkor.

Ravina Shamdasani, talesperson vid FN:s avdelning för mänskliga rättigheter kommenterar nu den utredning som organisationen gjort kring den 51-åriga reporterns död 11 maj i år.

– All information som vi samlat in överensstämmer med att det skott som dödade Al Jazeera-jounalisten Shireen Abu Akleh och skadade hennes kollega Ali Sammoudi  kom från israeliska säkerhetstyrkor och inte från urskillningslöst skottlossning från beväpnade palestiner, säger Shamdasan i ett uttalande i Genève under fredagen.

Dödsskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh på Västbanken har vållat protester i flera länder. Hon rapporterade från en israelisk räd vid ett flyktingläger i Jenin på ockuperade Västbanken när hon sköts.

Vittnen på plats har uppgett att hon dödades av kulor från den israeliska militären. Båda sidor har utrett händelsen separat. Även journalistnätverket Bellingcat och den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem har utrett händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.