Både platser och teman återkommer från Silvia Avallones succédebut Stål, som hyllades för sitt klassperspektiv och sin skildring av två unga kvinnors vänskap i en industristad på den italienska västkusten.
I En vänskap får vi följa de två unga kvinnorna Elisa och Beatrice – som trots att de på många sätt är varandras motsatser är är oskiljaktliga under tonåren. Den alternativa Elisa är introvert och älskar litteratur medan Beatrice vill vara vacker, synas, bli känd.
Vad händer när allt blir offentligt?
På många sätt är det också ett idéroman, där litteraturen, orden och hemligheterna står mot social medier, bilder och det offentliga. Silvia Avallone vill problematisera vilken roll just bilder och sociala medier fått i unga kvinnors liv.
– Jag har skrivit den här romanen för att förstå vad som hänt från det att vi fick sociala nätverk och fram till idag. Jag gick från en hemlig tonårstid där livet bara var ord som man skrev i en dagbok med hänglås, där ingen behövde veta vart du flydde med din pojkvän eller med din bästa vän, till ett liv där allt är offentliga bilder, säger Silvia Avallone.
Litteratur motsats till sociala medier
För henne står litteraturen just för den fördjupning som de sociala nätverkens bilder döljer.
– Det har varit en revolution som har skrämt mig. Både livet och litteraturen är fullt av misslyckanden, smärta, förluster, förändringar. Alltså motsatsen till den bild – alltid identisk, alltid perfekt, alltid glad – som vi visar på sociala nätverk, säger hon.
– Så jag frågade mig själv vad är vi gjorda av? Av det synliga eller av det osynliga, av bilder eller av ord. Jag tror att vi är berättelser inte bilder, säger Silvia Avallone.