Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Med romanen Stål blev Italienska Siliva Avallone snabbt en av Italiens mest uppburna och internationellt framgångsrika författare

Silvia Avallone: ”Har man inga framtidsutsikter kan man inte tänka sig att skaffa barn”

Uppdaterad
Publicerad

Med romanen Stål blev Italienska Silvia Avallone snabbt en av Italiens mest uppburna och internationellt framgångsrika författare. Med sin senaste roman Där livet är fullkomligt, i svensk översättning av Johanna Hedenberg, avslutar hon nu en slags trilogi som sedan debuten behandlat en italiensk arbetarklass i fritt fall.

Den bild av Italien som Silvia Avallones böcker ger är långt ifrån välpolerat turistparadis.

Debuten Stål kretsade kring kvinnlig vänskap i Berlusconis Italien, med ett stålverk i den toskanska industriorten Piombino som nav.

 I bok nummer två skildrade hon italienska alptrakter som avfolkats i efterdyningarna av en ekonomisk kris som lamslagit landet och som under en period gjorde 43 procent av landets unga arbetslösa.

– Det är stimulerande för oss som författare, men som medborgare känner man ångest, säger Silvia Avallone till Kulturnyheterna om det politiska läget i Italien.

Otänkbart med barn

Den senaste romanen, Där livet är fullkomligt, utspelar sig i en fiktiv, betongförort till Bologna. 17-åriga Adele har blivit gravid med småkriminelle pojkvännen Manuel och tvingas välja mellan att behålla barnet eller adoptera bort det. Också moderskapet blir här en klassfråga.

– Det föds jättefå barn i Italien. Har man inga framtidsutsikter kan man inte tänka sig att skaffa barn. Att göra det i en sådan situation blir ”punkigt”, nästan otänkbart, säger hon.

Den politiska turbulensens Italien har format Siliva Avallones författarskap. Konflikterna och kriserna, kanske om inte annat, göder intressant litteratur, tror hon.

– För en författare är det intressant att ta sig an så många motsägelser, säger hon.

Se en längre intervju i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer