Musikjournalisten Per Sinding-Larsen anser att en av Pettys allra främsta egenskaper var förmågan att berätta historier genom sitt låtskriveri. Foto: Press

Sinding-Larsen om Tom Petty: Fantastisk låtskrivare och berättare

Uppdaterad
Publicerad

En fantastisk berättare, som hade mycket kvar att ge. Så beskriver musikjournalisten Per Sinding-Larsen rocklegendaren Tom Petty.

– Han har på ett väldigt fint sätt förvaltat den amerikanska musikhistorien, men sedan också tagit den vidare, säger Sinding-Larsen.

Artisten och rocklegendaren Tom Petty avled under måndagen, efter att ha förts akut till sjukhus, bekräftar amerikansk polis för CBS News.

Tom Petty var framför allt känd som sångaren i bandet Tom Petty & The Heartbreakers som slog igenom under slutet av 1970-talet. Nyligen avslutade bandet en stor turné som firade deras 40-års jubileum.

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt för det här var definitivt en artist som hade mycket mer att ge, säger musikjournalisten Per Sinding-Larsen, i SVT Nyheter direktsändning strax efter dödsbeskedet.

– Han har på ett väldigt fint sätt förvaltat den amerikanska musikhistorien, men sedan också tagit den vidare. Han var en fantastisk låtskrivare i sina bästa stunder, magisk popmusik.

– Störst blev han under 80-talet när han nästan var ifatt Bruce Springsteen i popularitet.

En berättare

Per Sinding-Larsen anser att en av Pettys allra främsta egenskaper var förmågan att berätta historier genom sitt låtskriveri.

– Han var en väldigt bra berättare, precis som Springsteen bra på att berätta om vanliga människors liv och kamp. Han har också reagerat mot den omgivning han själv har varit en del av.

– Det som jag tror de flesta som har lyssnat på Tom Petty också tänker på är hans stämma, som oftast kan vara både lite hes och känslig, bland annat med den klassiska Rickenbacker-gitarren, och när man hör det väcks en hel amerikansk musikhistoria till liv, säger Per Sinding Larsen.

”En signifikativ stil”

Utöver sitt eget band var Petty även en del av ”supergruppen” Traveling Wilburys i vilken bland andra Bob Dylan, George Harrison och Roy Orbison också ingick.

– Han växte upp i en värld där man lätt kunde sammanföra den sortens musik som var stor då i USA: folkmusik, country och pop, säger Per Sinding-Larsen.

– Även om han har haft toppar och dalar har han haft en signifikativ stil han alltid har tagit med sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.