Foto: TT

Rockikonen Tom Petty är död

Uppdaterad
Publicerad

Den ikoniske rockmusikern Tom Petty, 66, hittades medvetslös i sitt hem och fördes till sjukhus efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. Strax därpå uppgav polisen för CBS News att artisten avlidit, uppgiften togs sedan tillbaka, men nu bekräftar hans manager att han är död, uppger Reuters.

Rocklegendaren Tom Petty, 66, uppges på måndagskvällen ha förts akut till sjukhus, efter att ha hittats medvetslös i sitt hem i Malibu, USA, rapporterar den amerikanska nöjessajten TMZ. Enligt uppgifterna ska han ha drabbats av hjärtstillestånd.

Strax efter den första rapporteringen kom sedan en påstådd bekräftelse från polisen i Los Angeles, via CBS News, om att artisten också avlidit.

Tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid, bekräftade hans manager att Tom Petty gått bort, enligt nyhetsbyrån Reuters. Även Pettys familj bekräftar hans död enligt AFP.

Dog fridfullt

”Å Tom Pettys familj vägnar är vi är förkrossade att meddela det allt för tidiga dödsfallet av vår far, make, bror och vän Tom Petty”, skriver Tom Pettys manager i ett officiellt uttalande.

Vidare skriver managern Tony Dimitriades att artisten dog fridfullt omgiven av familjer, bandmedlemmar och vänner.

Slog igenom på 70-talet

Tom Petty är framför allt känd som sångaren i bandet Tom Petty & The Heartbreakers som slog igenom under slutet av 1970-talet. Bandet har nu uppträtt i fyra årtionden. Bland bandets mest kända hits återfinns ”American Girl”, ”Listen to Her Heart” och ”Free Falling”. Petty har släppt 13 album med sitt band, men även hunnit med tre soloalbum, skriver CBS News.

Petty har även varit en del av ”supergruppen” Traveling Wilburys i vilken bland andra Bob Dylan, George Harrison och Roy Orbison också ingick.

– Det är chockerande, förkrossande nyheter, säger Bob Dyland till tidningen Rolling Stone, och fortsätter:

– Han var en fantastisk artist, full av ljus, en vän och jag kommer aldrig glömma honom.

Sista turnén

Nyligen avslutade Tom Petty & The Heartbreakers en stor turné som firade deras 40-års jubileum. I december sade Tom Petty att han räknade med att det här skulle bli bandets sista turné tillsammans.

– Jag skulle ljuga om jag inte sade att jag tror att det här kommer att bli den sista stora. Vi är alla på andra sidan 60. Jag har ett barnbarn nu som jag vill träffa så mycket som möjligt. Jag vill inte tillbringa mitt liv ute på vägarna. Den här turnén kommer att hålla mig borta från hemmet i fyra månader. Med ett litet barn är det lång tid, sade han till Rolling Stone.

Polis backade från dödsbesked

”Los Angeles-polisen har ingen information om sångaren Tom Pettys bortgång. Preliminära uppgifter gavs oavsiktligt till ett antal mediakällor” skrev polisen själv på Twitter efter att det felaktiga beskedet om Tom Pettys död blev känt.

”Polisen har ingen utredande roll i detta ärende. Vi ber om ursäkt för olägenheter orsakade av denna rapportering” skriver man vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer