Meredith har lämnat ”Grey's anatomy” – efter 400 avsnitt

Uppdaterad
Publicerad

Nu släpps det sista avsnittet av ”Grey's anatomy” med Ellen Pompeo som doktor Meredith Grey. Pompeo har spelat rollen i 19 säsonger och 18 år. Sara Rydstedt är administratör för en svensk ”Grey's anatomy”-fangrupp och tror att serien kommer få svårt att leva vidare.

”Grey's anatomy” är en av tv-världens riktiga långkörare. Serien började sändas 2005 och sedan dess har Ellen Pompeos rollfigur Meredith Grey överlevt bombattentat, aggressiva patienter, sjukhusskjutningar, drunkning, missfall, en flygplanskrash, covid 19 och mycket mer.

Den pågående säsongen är nummer 19 i ordningen och det är i nuläget oklart om det blir fler säsonger. Sara Rydstedt tror att det kan bli svårt.

– Alla de stora karaktärerna som var med från början har försvunnit och serien har hämtat upp det varje gång, men då har Meredith och Ellen Pompeo funnits där som nån sorts grund, säger hon.

”Lite som att börja på college”

Ellen Pompeo själv har sagt i en intervju med skådespelaren och pratshowvärden Drew Barrymore att det var dags att göra något nytt.

– 19 år är liksom längre tid än barn bor i sitt föräldrahem. Föräldrar har sina barn hemma tills de 18 och börjar college. Så det är lite som att jag börjar på college, sa hon i samband med beslutet att lämna serien.

Hör ”Grey's”-fanet Sara berätta om serien i klippet.

Andra amerikanska långkörare

Våra bästa år

Började sändas i tv 1965 och är inne på säsong 59. Innan det sändes i tv gick programmet i amerikansk radio.

Simpsons

Den tecknade familjekomedin har sänts i 741 avsnitt och är inne på säsong 34. Det första avsnittet sändes i USA i december 1989.

Law & order

Hade premiär 1990 och avknoppningen Law & order: Special victims unit hade premiär 1999.

Lassie

Hundseriernas hundserie gick på tv mellan 1954 och 1971 i 591 avsnitt. Enligt uppgift ska sex olika hundar ha porträtterat Lassie – alla uppfödda av samma tränare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.