Nu avslutas rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången med skådespelarna Johnny Depp och Amber Heard, som båda riktat anklagelser mot varandra. Efter att båda sidor lagt fram sina bästa argument ska juryn komma fram till ett beslut – något som kan ta flera veckor.

Rättegången har pågått i över en månad och har följts av miljontals människor världen över. Pikanta detaljer från det före detta parets liv har avhandlats i offentligheten och i sociala medier har människor tagit ställning i den infekterade tvisten.

Johnny Depp har anklagat Heard för förtal, efter att hon i en artikel i tidningen Washington Post skrivit om att hon blivit misshandlad i ett tidigare förhållande, utan att namnge den påstådda förövaren. Depp har krävt henne på drygt en halv miljard kronor. Heard har svarat med en motstämning och kräver Depp på dubbelt så mycket pengar.

Anklagelser har haglat

Förtalsmålet har i stora delar kommit att handla om vad som hänt, eller inte har hänt, i parets relation som inleddes 2012. De gifte sig 2015, men året därpå ansökte Heard om skilsmässa och anklagade Depp för att ha misshandlat henne – något han hela tiden tillbakavisat bestämt.

Under rättegången har anklagelser om våld och övergrepp haglat mellan parterna. Båda säger sig ha förlorat filmroller och stora intäkter på grund av det som hänt mellan dem.

”Heard är förövaren”

I slutpläderingen riktade Depps advokat in sig på påstådda bevis för att Heard misshandlat hennes klient vid upprepade tillfällen. Därtill anklagades Heard för att ha ljugit under rättegången.

– Bevisen som lagts fram visar att det är Amber Heard som är förövaren, inte Johnny Depp, sade Camille Vasquez, Depps advokat, i sin plädering.

Det Amber Heard skrev i artikeln var sant, menar hennes ombud Benjamin Rottenborn som anklagade Depp och hans advokater för att ha bedrivit en smutskastningskampanj mot Heard.

– Det är det de försöker få er, juryns medlemmar, att bli medskyldiga till, sade Rotterburn.

Dom kan dröja

Efter att rättegången avslutats ska juryn enas om ett beslut i skuldfrågan. Det kan ska tidigast på tisdagen, då juryn ska återuppta sina överläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.