Foto: Fredrik Persson/TT

Skadedjur hotar konsten på Göteborgs konstmuseum

Publicerad

Göteborgs konstmuseum har i många år kämpat med skadedjursproblem och lokaler som är dåligt anpassade för verksamheten. Nu har kommunstyrelsen i Göteborg godkänt ett förslag för om- och tillbyggnad av museet, rapporterar Kulturnytt.

Skadedjuren i fråga är den långsprötade silverfisken som äter organiskt material och därmed riskerar att förstöra konsten. Enligt Anna Hyltze, tillförordnad museichef, krävs nu en omfattande hantering för att åverkan inte ska göras på konstverken.

– Det går ganska stora resurser, pengar, men också personal för att kunna säkerställa verken och deras miljö här på museet. Vi upplever i dag att vi är ganska begränsade i vår verksamhet, säger hon till SR:s Kulturnytt.

Priset: 800 miljoner kronor

Museet har tillsammans med det kommunala byggbolaget Higab tagit fram en förstudie till en om- och tillbyggnation, som även syftar till att få bukt med museets problem med dåligt anpassade lokaler. Enligt förstudien skulle ombyggnationen kosta drygt 800 miljoner kronor, skriver Kulturnytt vidare.

Göteborgs kommunstyrelse beslutade under onsdagen att gå vidare med förslaget. Hur ombyggnationen ska finansieras är dock inte klart, och det kan enligt Göteborgs kommun behövas finansiering från regionalt eller statligt håll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer