Melinda Kinnaman vill se en återupplivad tv-teater. Foto: TT

Skådespelare i upprop: ”Återuppliva tv-teatern”

Uppdaterad
Publicerad

Återuppliva tv-teatern föreslår ett femtiotal namnkunniga skådespelare och regissörer i ett upprop i Dagens Nyheter. I pandemins spår ser undertecknarna ett ökat behov av filmad scenkonst och vill nu att SVT ska återuppta en gammal tradition.

En av dem som undertecknat uppropet är Dramaten-skådespelaren Melinda Kinnaman.

– Just tv-teatern hade liksom det bästa av två världar. Det var ”film” men vi kunde ta långa tagningar och man kände inte av kamerorna. Sen är det ju fruktansvärt bra texter, säger Kinnaman.

Uppropet kommer efter ett år av inställda föreställningar. Många teaterhus har flyttat ut i en digital värld och erbjuder publiken filmade föreställningar.

”För texternas skull”

Men tv-teatern är något annat menar Melinda Kinnaman som tidigt i sin karriär fick möta den speciella genrens egenheter. Här finns både teaterns nerv i ögonblicket och filmens möjlighet för publiken att komma nära skådespelarna. Och så välskriven dramatik: både klassiker och nyskrivet.

– Det är något alldeles speciellt när det inte är skrivet för att fånga en tv-publik som ska fortsätta titta. I dramatiken öppnar sig andra grejer. Det är för texternas skull det här borde ske, säger Melinda Kinnaman.

”Tv-teater obsolet”

Eva Beckman, programdirektör på SVT, tycker att uppropet är intressant men pekar på att SVT redan erbjuder tittarna scenkonst i samarbete med teatrarna under rubriken Scen på SVT play som kom till med anledning av pandemin. Och hon poängterar att public service-företaget vill satsa på uttryck mer i linje med vår tid.

– Är scenkonst viktigt för SVT? Tveklöst, det står i vårt uppdrag. Vi ska tillgängliggöra teater och kultur för allmänheten. Fast inte att starta det som en institution, alltså att bygga ett teaterhus inom public service. Behovet av det igen känns obsolet, måste jag säga.

– Det jag tycker att vi gör istället är att vi skapar helt unik dramatik, fast specialskrivet för tv-mediet, jag tänker på Kalifat eller Tunna blå linjen. Det är så utvecklingen inom television har gått, säger Eva Beckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.