Ashley Judd och Harvey Weinstein. Foto: TT

Ashley Judd får rätt mot Weinstein i domstol

Uppdaterad
Publicerad
Skådespelaren Ashley Judd vill stämma Harvey Weinstein som hon menar förstörde hennes karriär för att hon avfärdade sexuella inviter. Stämningsansökan avslogs för att Judd inte stod i formell beroendeställning till filmproducenten. Nu slår en högre instans fast att maktförhållanden i Hollywood kan vara informella.

Skådespelaren Ashley Judd har sedan 2018 befunnit sig i rättslig tvist med den föredetta filmmogulen Harvey Weinstein. Hon vill stämma honom för sexuella trakasserier, och menar att han använt sitt inflytande i nöjesbranschen för att sabotera hennes karriär när hon nekat honom sex. Weinstein nekar till anklagelserna.

En domstol i Kalifornien avslog Ashley Judds stämningsansökan i januari 2019 eftersom hon inte befann sig i formell beroendeställning till Weinstein, till exempel genom att vara anställd under honom.

Bekräftar informella maktstrukturer

Ashley Judd överklagade dock beslutet och har nu fått rätt i högre instans, skriver Variety. Domstolsbeslutet slår därmed fast att maktrelationer i Hollywood kan vara informella.

Domaren Mary H. Murguia skriver att Weinsteins och Judds relation präglades av en maktobalans. Hon skriver att Weinsteins position som topproducent i Hollywood innebar makt att utöva tvång eller inflytande över Judd. Därmed gjorde distriktsdomstolen fel i att avslå Judds stämningsansökan och skådespelaren kan gå vidare med stämningsansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer