Kirk Douglas har gått bort, 103 år gammal. Det meddelar sonen Michael Douglas på Instagram. Foto: Carlos Rene Perez/AP/TT / Chris Pizzello/AP/TT

Skådespelaren Kirk Douglas har dött – blev 103 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Hollywoodikonen Kirk Douglas har gått bort. Det uppger sonen Michael Douglas på Instagram.

”Pappa – jag älskar dig så mycket”, skriver han i inlägget.

Kirk Douglas föddes den 9 december 1916 i New York och gjorde debut i filmen ”Fallet Martha Ivers” 1946. Det internationella genombrottet var med filmen ”Champion” 1949.

Mottog heders-Oscar

Douglas var yrkesverksam under 62 år och gjorde sin sista filmroll i ”Illusion” 2004. Sammanlagt hann han spela i över 75 filmer och är kanske mest känd för titelrollen i ”Spartacus” från 1960 och sin medverkan i ”Ärans väg” från 1957. Utöver skådespelandet var han också regissör, författare och producent.

Douglas under inspelningen av ”Spartacus” 1959. Foto: AP/TT
Brottaren Umberto Silvestri spelade mot Kirk Douglas i ”Ulysses” 1954. Foto: Jim Pringle/AP/TT

Hollywoodikonen var trefaldigt Oscarnominerad och mottog 1996 en heders-Oscar. Han har en stjärna på Hollywood walk of fame och utnämndes 1999 till den sjuttonde största manliga filmstjärnan i USA:s filmhistoria av American Film Institute.

”För världen var han en legend”

Sonen Michael Douglas skriver i ett inlägg på Instagram att ”Kirks liv var väl levt”.

Kirk Douglas tillsammans med sonen Michael 1976. Foto: AP/TT

”För världen var han en legend, en skådespelare från gulderan av film som levde väl in i sina egna gyllene år, en humanist vars engagemang för rättvisa och det han trodde på sätter en standard för oss alla att sträva efter. Men för mig och mina bröder Joel och Peter var han helt enkelt pappa”, skriver han vidare, och avslutar med:

”Låt mig avsluta med orden jag sa till honom på hans sista födelsedag och som alltid kommer att förbli sanna. Pappa – jag älskar dig så mycket och jag är så stolt över att vara din son”.

Kirk Douglas tillsammans med sin son, Michael Douglas, och barnbarnet Cameron Douglas under en ceremoni där Michael tilldelades en stjärna på Hollywood walk of fame. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

1996 drabbades Kirk Douglas av en stroke, men har sedan dess varit vid god hälsa. Han lämnar efter sig sin fru och tre söner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.