Skådespelaren Michael Nyqvist är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Michael Nyqvist har gått bort, 56 år gammal. ”Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig”, säger hans familj till TT.
– Min första tanke var att han är så ung, han har så mycket mer att ge, säger SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin.

Michael Nyqvist gick bort ett år efter att ha diagnostiserats med lungcancer, det uppger Variety som varit i kontakt med hans amerikanska talesperson.

”Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet”, skriver familjen i ett uttalande som TT tagit del av.

– Det är en otroligt smart, trevlig, begåvad, rolig människa som har dött. Helt chockartat, säger SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin.

Michael Nyqvist vid presentationen av nomineringarna till Guldbaggen 2017. Nyqvist nominerades till bästa biroll för rollen som chefredaktör Markel i Den allvarsamma leken och vann sin andra guldbagge. Foto: TT

Fick Guldbagge 2002

Michael Nyqvist, född 8 november 1960, var en del av Kungliga dramatiska teaterns fasta ensemble. Hans stora publika genombrott kom med rollen som bonden Benny filmen ”Grabben i graven bredvid”, en roll han belönades med en Guldbagge för 2002.

– Han var ju en oerhört begåvad skådespelare som gjorde så att det svåra såg väldigt enkelt ut, säger SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin.

LÄS MER: Folkkäre skådespelaren sörjs av hela Sverige

Nyqvist gick Teaterhögskolan i Malmö och spelade i ett antal Beckfilmer 1997-1998. 2004 spelade han huvudrollen i Kay Pollaks ”Så som i himmelen”, som nominerades till en Oscar.

Michael Nyqvist spelade den kände dirigenten Daniel Daréus, som återvänder till sin norrländska hemby. Foto: TT

Stor roll i Millennium-trilogin

Han spelade 2009 rollen som journalisten Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium-trilogi, som visades i en sex delar lång tv-serieversion i SVT.

Michael Nyqvist spelade mot Noomi Rapace i "Män som hatar kvinnor", filmatiseringen av första boken i Stieg Larssons Millenniumtrilogi. Foto: SVT

Den framgångsrika filmserien blev hans språngbräda till Hollywood och två år senare gjorde Nyqvist sina första Hollywoodroller när han spelade i filmerna ”Abduction och ”Mission Impossible – Ghost protocol”.

KRÖNIKA: ”Det här är så oerhört, fruktansvärt ledsamt”

Nyqvist hade också en roll i den amerikanska tv-serien ”Counterpart” men valde att hoppa av inspelningarna i slutet av förra året.

2014 spelade Michael Nyqvist mot Keanu Reeves i ”John Wick” där han skadades svårt under inspelningen och fick sy åttio stygn i huvudet.

Michael Nyqvist – ett porträtt”

I dokumentären ”Michael Nyqvist – ett porträtt” berättade han bland annat om hur osäkerheten kring att vara adopterad och vad man fick och inte fick berätta om sin bakgrund ledde till att han utvecklade ätstörningar som tonåring. Han skrev två självbiografiska böcker ”När barnet lagt sig”, som framför allt handlar om adoptionen, och ”Dansa för oss” som beskriver hans väg till skådespeleriet och karriären.

Dokumentären "Michael Nyqvist - ett porträtt" visades i SVT Play 2016. Foto: SVT

 Hans prestationer har lett till flera utmärkelser, däribland två guldbaggar. Den senaste fick han i januari 2017 för bästa manliga biroll för filmen ”Den allvarsamma leken”.

Michael Nyqvist medverkade i flera Hollywoodproduktioner som ännu inte gått upp på biograferna. Bland annat hade han en roll i Terrence Malicks andra världskrigsdrama ”Radegund” och Thomas Vinterbergs ”Kursk”, om ubåtskatastrofen från år 2000.

Han efterlämnar fru och två barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Nyqvist 1960 – 2017

Mer i ämnet