Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Mats Olin sjunga pappa Stig Olins sång ”Jag tror på sommaren” i ett insamlingsprogram för flyktinghjälp, programlett av Lennart Hyland.

Skådespelaren och artisten Mats Olin är död

Uppdaterad
Publicerad

Mats Olin har avlidit, 76 år gammal. Hans syster Lena Olin skriver på Instagram att hennes avlidne bror lärde henne både det roliga med berömmelse – och farorna.

Mats Olin debuterade som sexåring år 1953 i filmen ”Resan till dej”. År 1967 fick han en stor hit med ”Jag tror på sommaren”, som skrevs av hans pappa, Stig Olin.

Efter en stroke år 1974 drog sig Mats Olin tillbaka från rampljuset. Han avled 30 juni och hyllas av sin lillasyster, skådespelerskan Lena Olin på Instagram. Hon skriver:

”Du lärde mig att vara sann mot den du är genom att vara en superbegåvad, gay ung man som växte upp i Stockholm på sextio- och sjuttiotalet. Du lärde mig om det roliga och farorna med berömmelse genom att kastas in i en sådan stjärnstatus vid sjutton års ålder.”

Mats Olin, 13 år, med sin pappa Stig lyssnar på musik från en grammofon, i ett reportage från 1960. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.