Benedict Cumberbatch i rollen som Sherlock och Una Stubbs som Mrs Hudson. Foto: BBC

Skådespelaren Una Stubbs är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska skådespelaren Una Stubbs är död, skriver BBC. Hon var en av Storbritanniens mest folkkära skådespelare, känd från flera tv-serier. Inte minst för sin roll som Mrs Hudson i den populära tv-serien Sherlock.

Una Stubbs debuterade 1963 i filmen Summer holiday, men sitt stora genombrott fick hon några år senare som Rita i den populära tv-såpan Till death us do part.

Hon medverkade i en mängd brittiska tv-serier under sin långa karriär, bland annat i Worzel Gummidge, The worst witch, Eastenders och Sherlock. I den senare spelade Una Stubbs en uppskattad roll som Mrs Hudson, den riviga hyresvärdinnan på Baker Street 221b. 

På Twitter hyllar tv-seriens ena skapare, Mark Gatiss, som även själv spelade rollen som Mycroft Holmes, Una Stubbs gärning och beskriver henne som en ”underbar, underbar kvinna”

”Hon hade rackartyg i blodet. Vi är så hedrade över att hon blev vår eviga Mrs Hudson. Farväl, käraste”, skriver Mark Gatiss.

Una Stubbs blev 84 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.