Skandal och succé bakom Okej

Publicerad

Sommaren 1984 läste en halv miljon ungdomar tidningen Okej. Musik, naket och feta rubriker lockade unga men retade upp äldre. På fredag visar SVT avskedsfilmen ”Allt som fanns var Okej”.

När Okej lades ner 2011, efter tjugo år i tidningshyllan, blev det ingen landssorg. Annat hade det nog varit om popmagasinet sagt hejdå mitt under 80-talet. Då köade svenska och utländska artister för att få synas på framsidan. Okej var något som ”alla” läste.

En magisk värld
Jörgen Holmstedt var en av de tidiga skribenterna på Okej. Han minns tidningen som ett ständigt samtalsämne bland yngre, som fungerade i hela landet. Och folk pratar om den än:

– Det kommer hela tiden fram människor till mig som berättar hur viktig Okej var under deras uppväxttid. Det enda roliga som hände i Byxelkrok eller Örkelljunga eller var de nu bodde, var när Okej kom var fjortonde dag och gav dem ett fönster till en magisk värld, säger han i filmen.

Kittlande sex
Okej startades 1980 av tyskfödde Hans Hatwig, som visste precis vad som säljer. Tidningen handlade om musik, film och tv, men på redaktionen var mycket fokus på affischer, högljudda rubriker och naken hud. Det nakna orsakade fler skandaler, och är vad Kultur-nyheternas Petra Markgren Wangler minns bäst:

– Jag var runt tio när Okej kom, och för mig handlade det mer om en light-porrtidning än musik. Det var bilder på Britt Ekland och Rod Stewart i sängen. Det var kittlande. Jag minns bilderna och sexet, men inget annat, säger hon.

Alice Cooper tycker till
”Allt som fanns var Okej” är Mattias Lindeblads och Melker Beckers guidade tur bakom kulisserna. Den berättar om Hatwigs riskfyllda idéer, om vänskap, svek, tabbar och reaktioner. Dessutom säger Alice Cooper, Samantha Fox och Lili & Sussie vad Okej betyder för dem.

– Men filmen berättar främst tidningens historia. Boken om Okej är mer artisternas berättelse, säger filmskaparen Mattias Lindeblad.

Nu måste man välja
En punkt som fredagens film bara nosar på, är hur hålet efter Okej fylls i dag. Flera svenska poptidningar har fötts under 20 år. Pop, Bibel, Sonic, Groove och Novell – för att nämna några – men ingen nutida titel är en direkt arvtagare.

– Jag tror inte att man kopplar ihop musik med sex och skvaller lika mycket nu. Nu får ungdomar välja mellan olika tjejtidningar och nöjesbilagor – eller välja bara musik i exempelvis Sonic, konstaterar Petra Markgren Wangler.

”Youtube ersätter”
Markgren Wangler tror inte att Okej behöver en efterföljare.
– Jag tror att det som ersatte Okej är Youtube. Där kan man sitta och leta fram roliga klipp själv.
Men alla vill inte ha nytt. Vissa saknar rock, sex, glamour och stjärnglans på papper. Att just Mattias Lindeblad har gjort Okej-filmen blir väldigt logiskt när han avslöjar sin hobby:

– Jag köper tillbaka åttiotalet! Hehe! Jag började samla på Okej för cirka fem år sedan. Det går bra – jag saknar nog bara 20 nummer. Det är en resa i tiden, tillbaka till pojkrummet.

Här kan du se några gamla Okej-uppslag. På SVT Dokumentär kan du läsa mer om filmen. ”Allt som fanns var Okej” sänds på fredag den 3 februari klockan 20.00 i SVT2.

Rebecka Ljung

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer