Skansenlemurerna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skansen fick in tre miljoner i stödköp och gåvor

Uppdaterad
Publicerad

Skansen i Stockholm larmade om att man var i akut behov av ekonomiskt stöd. Det ledde till att friluftsmuseet inom ett par dagar hade fått in tre miljoner kronor från privatpersoner som bland annat köpt årskort och handlat i souvenirbutiken, skriver Mitti.

– Vi sålde 8 000 årskort i helgen. Och via vår nätshop sålde vi souvenirer för 300 000 kronor. Dessutom swishade folk in gåvor för 300 000 kronor, säger Skansens vd John Brattmyhr till tidningen.

Samtidigt fortsätter museets besökarantal att dala. Under helgen räknade man till 6 000 besökare, att jämföra med 20 000 en genomsnittlig helg. När museet gick ut med sitt nödrop beräknade man att förlusterna skulle kunna uppgå till 60 miljoner kronor om besökarna inte kommer tillbaka, vilket skulle leda till en likvidation i månadsskiftet maj–juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.