Skansen i svårt ekonomisk läge. Foto: TT

Skansen i ekonomisk kris: Vill öppna helt till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Skansen är illa ute ekonomiskt – och en ny prognos visar att krisen riskerar att förvärras under året, skriver Dagens Nyheter. Därför vill friluftsmuseet öppna den 1 april med full verksamhet, även inomhus.

-Om vi tvingas gå längre i våra rationaliseringar kommer Skansen inte längre att vara Skansen, säger vd John Brattmyhr till tidningen.

Coronapandemin och de restriktioner som följt på den fick till följd att Skansen förra året minskade sin omsättning med 115 miljoner kronor och att 30 medarbetare fick sägas upp. I november stängdes friluftsmuseet ned helt, vilket var första gången i Skansens historia.

Skansens ledning hoppas nu på att coronarestriktionerna ska lätta, men enligt prognosen måste minst 700 000 gäster komma till friluftsmuseet under 2021 för att man ska slippa stora förluster.

”Det finns inga marginaler eller reserver att ta i anspråk om gästmålet inte nås. Följden blir en ökad förlust”, skriver Skansen i prognosen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer