Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Fredrik Persson/TT

Regeringen tidigarelägger statligt kulturstöd

Uppdaterad
Publicerad
Skansen och andra kulturinstitutioner ges ett andrum när utbetalningar av statligt kulturstöd flyttas fram.
– Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.

Skansen, Nordiska museet och andra statligt finansierade kulturinstitutioner har vädjat om extra anslag för att klara av den krissituation de hamnat i på grund av coronaviruset. Regeringen svarar nu med att, för vissa institutioner, tidigarelägga utbetalningar av det redan klubbade statliga stödet.

– Vi kommer att fatta beslutet på torsdag. Vi har ett antal scener, museer och andra institutioner i Sverige som tar emot statligt stöd. Det vi gör är att tidigarelägga utbetalningar som i vanliga fall är utportionerade under året, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Det rör sig alltså inte om några extra pengar, utan om att pengar som skulle ha utbetalats till exempel i höst i stället betalas ut nu.

Har fortlöpande kontakt med aktörerna

– Skansen, Dramaten, Operan, Nordiska museet och andra institutioner har drabbats hårt av minskade entré- och biljettintäkter, några har akut likviditetsbrist. Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation.

Frågan om extra anslag till statligt finansierade kulturverksamheter kvarstår. Men Lind påpekar att det finns en pågående dialog.

– Vi har en fortlöpande kontakt med de olika aktörerna. Jag kommer att träffa representanter för samtliga statligt finansierade institutioner om någon vecka, då ska vi analysera situationen noggrant och även behovet av insatser, säger hon.

TT: När kommer stödet att betalas ut?

– Vi kommer att fatta beslut om det på torsdagens regeringssammanträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet