Målningen på Nyköpingsskolans vägg. Foto: Patrik Ljungman

Skola behåller ”vaginamålning”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser det ut som att den omdebatterade målningen blir kvar på Nyköpingsskolan.

En 12 kvadratmeter stor väggmålning, föreställande en kvinnokropp med synligt kön, har väckt stor debatt i veckan.

Konstnären Carolina Falkholt skapade verket på uppdrag av Nyköpings kommun, i en av korridorerna på en ännu inte öppnad högstadieskola.

Omdiskuterad målning i Nyköping

Bud från galleri i Varberg

När representanter från kommunen fick se den färdiga målningen ville de att konstnären skulle göra om den, för att det skulle bli ”mer subtilt”, och senare fanns även planer på att helt måla över den. Detta har väckt starka känslor och fick bland annat ett galleri i Varberg att lägga ett bud på att få köpa verket.

Men nu verkar det som att målningen, med det i sammanhanget nästan ironiska namnet ”Övermålning”, får bli kvar på högstadieskolans vägg.

”Konstverket är inte till salu”

I måndags twittrade Henrik Eriksson, rektor i Nyköpings kommun: ”Rektorerna på #nyköpingshögstadium säger nej till budet från Varberg på #Övermålning. Konstverket är inte till salu. Tror vi...”

Även Harke Steenbergen, rektor på den berörda skolan skriver att han ”ser många pedagogiska fördelar med att ha hennes (Carolina Falkholts) konstverk i skolan”. ”Personligen gillar jag #Övermålning och budskapet bakom verket” skriver han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdiskuterad målning i Nyköping

Mer i ämnet