Man Booker-prisets jury Jacqueline Rose, Kwame Anthony Appiah, Val McDermid, Leo Robson och Leanne Shapton med de nominerade böckerna. Foto: AP/TT

Slavberättelse och kvinnofängelseskildring kan få Man Booker-priset

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer tävlar nu om det prestigefulla priset som belönar årets bästa engelskspråkiga litteratur. Bland de tävlande finns bland annat en roman om en elvaårig slav på ett sockerplantage och en skildring av livet i ett kvinnofängelse.

På Man Booker-prisets långa lista fanns för första gången en serieroman, men när den korta listan nu släpps är Nick Drnasos serieroman Sabrina inte längre med. Inte heller den 27-åriga hyllade Sally Rooney är med i tävlan.

Kvar finns bland andra Esi Edugyan och hans Washington black om två engelska bröder som tar över ett sockerplantage på Barbados och den elvaåriga slavpojke som tjänare dem.

Även Anna Burns Milkman om ett oroligt Belfast under konflikterna i Nordirland och Rachel Kushners kvinnofängelseskildring The mars room finns på listan.

Här är Man Bookers korta lista:

  • Anna Burns (Storbritannien) Milkman (Faber & Faber)
  • Esi Edugyan (Kanada) Washington Black (Serpent’s Tail)
  • Daisy Johnson (Storbritannien) Everything under (Jonathan Cape)
  • Rachel Kushner (USA) The mars room (Jonathan Cape)
  • Richard Powers (USA) The overstory (Willian Heinemann)
  • Robin Robertson (Storbritannien) The long take (Picador)

Vinnaren utses den 16 oktober. Alla författare på korta listan frå 2.500 pund var och vinnaren får 50.000 och kan enligt Man Booker-prisets hemsida även ”förvänta sig ett omedelbart internationellt erkännande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.