Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur funkar Melodifestivalen i år? Hur många deltävlingar kommer det vara? Vad menas med Finalkvalet? – SVT:s reporter reder ut förändringarna inför årets Mello. Foto: Simon Krona/SVT

Så funkar Melodifestivalen 2024

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen 2024 är inne på sin femte deltävling. Men den här veckan får vi även ta del av det nya och något förvirrande Finalkvalet.

Nytt för i år är att man slopat Semifinalen. Istället får tittarna en femte deltävling med sex nya bidrag.

Det är inte första gången man valt att göra om semifinalen. Fram till 2022 hette programmet Andra Chansen och artisterna möttes i dueller mot varandra. I år gör man om det igen.

Melodifestivalen 2024

– Vår analys har varit att semifinalen inte ger något nytt material och nya artister. Vi har fått åsikter om att vi ska lägga ner semifinalen så de tankarna har funnits. Det här gör vi för tittarnas skull, säger Anders Wistbacka till TT.

Men det kommer inte vara helt kört för bidragen som inte tar sig direkt till final. De kommer få en till chans via Finalkvalet som börjar direkt efter deltävling 5.

Hör mer om hur Finalkvalet kommer funka i klippet ovan.

Vilka artister tävlar i Finalkvalet?

1. Elisa Lindström – Forever Yours

2. Adam Woods – Supernatural

3. Dear Sara – The Silence After You

4. Fröken Snusk – Unga & fria

5. Klaudy – För dig

6. Gunilla Persson – I Won’t Shake (LaLa Gunilla)

7. Albin Tingwall – Done Getting Over You

8. SCARLET – Circus X

9. Avgörs i deltävling 5

10. Avgörs i deltävling 5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet