Slovakiens kulturminister Marek Madaric Foto: AFP/TT

Slovakiens kulturminster avgår efter att journalist blivit mördad

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på den slovakiska journalisten Ján Kuciak avgår nu landets kulturminister Marek Madaric. 27-årige Kuciak som arbetade för sajten aktuality.sk dödades tillsammans med sin flickvän i staden Velká Maca, öster om huvudstaden Bratislava.

”Som kulturminister kan jag inte stå ut med att en journalist mördas under min ämbetstid”, sade ministern under en presskonferens på onsdagen rapporterar Reuters.

Ján Kuciak och hans partner hittades döda i sitt hem under söndagen och var enligt tidningen SME på väg att publicera en granskning av korruption på hög politisk nivå i Slovakien.

Enligt sajten Aktuality.sk, som Kuciak arbetade för, berörde granskningen den syditalienska maffians aktiviteter i Slovakien och deras möjliga kopplingar till personer nära landets premiärminister Robert Fico.

”Förändrad situation i Europa”

Svenska Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist har följt fallet.

– Jag tycker det är viktigt att inte bara betrakta det här fallet i isolering. Man måste våga drista sig till att se sanningen i vitögat och se att vi har en förändrad situation i Europa där journalister hotas, säger han till Kulturnyheterna.

När korruptionen ökar, drabbar det snabbt pressfriheten menar Jonathan Lundqvist – som ser en förvärrad hotbild mot yrkeskåren på kontinenten.

– Jag är mest rädd för att vi ska se en utveckling här som vi tidigare har sett i andra delar av världen. Frihet att granska sina makthavare tar lång tid att bygga upp men kan raseras oerhört snabbt, säger han:

– Det leder till att självcensur börjar bli regel bland journalister runt om i Europa när man ska försöka granska makten – och då är vi illa ute.

Tyst minut i EU-parlamentet

Under onsdagen inleddes EU-parlamentets kortsession i Bryssel med en tyst minut för den mördade journalisten, rapporterar TT.

– Det är oacceptabelt i EU i dag att en journalist dödas på grund av sitt arbete, sade talman Antonio Tajani i samband med den tysta minuten.

Mordet på Kuciak kommer knappa halvåret efter mordet på journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia som sprängdes till döds i en bilbomb utanför sitt hem på Malta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.