Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter om Kadyrovs dansklipp: Bryter han själv mot sina nya regler? Foto: SVT

Snabb och långsam musik förbjuds i Tjetjenien

Publicerad

En ny lag i det konservativa Tjetjenien väcker uppmärksamhet. Från och med i sommar förbjuds musik som anses vara för snabb eller för långsam i landet.

– Man vill verkligen framhäva ett motstånd mot väst, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Den ryska delrepubliken Tjetjenien styrs av den hårdföre Ramzan Kadyrov.

Ledaren, som kallats för ”Putins attackhund”, har vid flera tillfällen väckt uppmärksamhet för sina politiska metoder, inte minst när det gäller brott mot mänskliga rättigheter.

Kadyrov, som drivit igenom en islamisering av landet, har tidigare infört förbud mot alkohol och beordrat kvinnor att bära slöja offentligt.

Stopp för västerländsk musik

Nu lanserar styret i Tjetjenien en ny reform. Från och med i sommar måste all musik, sång och koreografi hålla ett tempo på mellan 80 till 116 taktslag i minuten.

– Att låna musikalisk kultur från andra folk är otillåtet, sa landets kulturminister Musa Dadajev nyligen.

Anledningen är att man vill krossa det ”förpestande” västerländska inflytandet i landet. All musik ska nu överensstämma med den ”tjetjenska mentaliteten och taktkänslan”.

”Motstånd mot väst”

I praktiken innebär det att merparten av musiken som spelas på klubbar i landet kommer att förbjudas, skriver The Guardian.

– Det Kadyrov håller på med är en slags artificiell uppumpad idé om en traditionell kultur. Man vill verkligen framhäva en motstånd mot väst eller det man ser som modernt eller dekadent, säger SVT:s Carl Fridh Kleberg.

Bestämmelsen gäller från och med 1 juni och lokala artister har till dess på sig att skriva om all musik som bryter mot reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.