Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misshandel av fånge och foto med Zlatan – Nu blir 15-årige Adam Kadyrov säkerhetschef. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT & SVT

Kadyrovs 15-årige son blir säkerhetschef i Tjetjenien

Uppdaterad
Publicerad

15-årige Adam Kadyrov får ett toppjobb av pappa, Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Han utses till säkerhetschef.

– Att det i praktiken skulle vara sonen Adam som styr och ställer är däremot tveksamt, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Ramzan Kadyrov har varit ledare för den ryska delrepubliken Tjetjenien sedan 2007. Han är en av den ryske presidenten Vladimir Putins trognaste allierade och kallas ibland för ”Putins attackhund”.

Kadyrov har av internationella människorättsorganisationer i åratal anklagats för att ligga bakom grova övergrepp på sin befolkning, däribland kidnappningar, tortyr, utomrättsliga avrättningar och förföljelse av homosexuella.

Dottern är vice premiärminister

Det är inte första gången som Kadyrov lyft fram familjemedlemmar på ledande positioner.

– Han utsåg sin dotter Aisja till kulturminister först, och sedan nyligen som biträdande premiärminister med ansvar för sociala frågor, säger SVT:s utrikesreporter, Carl Fridh Kleberg.

Politisk signal

Nu får alltså även 15-årige Adam en hög position i pappans styre. Enligt uppgifter på Telegram från tjetjenska säkerhetstoppar blir Adam chef för sin fars livvakt. Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån Ansa.

– Det här ska inte uppfattas som att Ramzan Kadyrov ger sin son något operativt huvudansvar för sin säkerhet. Utan istället som en politisk signal att Kadyrov lyfter fram andra ur familjen. säger Fridh Kleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.