Snart är Downton Abbey tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Kostymdramat Downton Abbey har fått miljontals människor att bänka sig framför tv:n. Snart är det premiär för tredje säsongen av den populära tv-serien.

Kritikerhyllade Downton Abbey handlar om familjen Crawley, som lever på godset som bär samma namn som tv-serien. Det är en saga om herrskap och tjänstefolk i en tid av förvandling. När tittarna först fick stifta bekantskap med karaktärerna var det 1912 och Titanics förlisning var förstasidesnyheter i alla världens tidningar, tiden gick, intrigerna tätnade och första världskrigets utbrott 1914 kom som en chock för alla på godset – tiderna förändrades och ingen visste vad som väntade.

I andra säsongen blev det skandal på godset när Sybil Crawley, yngsta dotter till familjen Crawleys överhuvud Lord Grantam, blev förälskad i chauffören Branson. Vad som ska hända i den tredje säsongen är ännu så länge hemligt. Men när SVT:s reporter Ulrika Bergsten träffade skådespelarna avslöjade de att romansen mellan Sybil och Branson frodas.

Familjen Crawley saknar söner och därför kommer godset att ärvas av kusinen Matthew Crawley som är förälskad i sin kusin Mary och han har dessutom friat till henne.

-Bröllopsförberedelserna pågår, men som alla vet är det aldrig en dans på rosor för Matthew och Mary. Båda är väldigt envisa och de stöter på en del problem i tredje säsongen. Du får vänta och se om bröllopsklockorna ringer, säger Michelle Dockery som spelar Mary Crawley, dotter till Lord Grantham.

För familjeöverhuvudet Lord Grantham handlar mycket om att anpassa sig för de nya tider som mellankrigstiden innebär.

-Tredje säsongen handlar om återhämtning. Efter den påverkan spanska sjukan och första världskriget hade – försöker alla hitta sig själva igen och återfinna balansen. Robert vill att allt ska bli som förut. Men det blir aldrig som det har varit så han får anpassa sig eller gå under, säger Hugh Bonneville, som spelar familjens överhuvud, Robert Crawley.

Tredje säsongen av Downton Abbey har premiär på SVT den 3 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Downton Abbey

Mer i ämnet