• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Villkorlig dom mot ASAP Rocky Foto: Polisen & Taylor Jewell/AP/TT Visa alla (4)
Visa alla (4)

ASAP Rocky döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Rapartisten ASAP Rocky döms till villkorlig dom för misshandel, det meddelar Stockholms tingsrätt. Även de två medåtalade i den amerikanska artistens turnésällskap döms för misshandeln. De tre ska även betala skadestånd till målsägande i fallet.

Efter att ha suttit frihetsberövad i drygt en månad försattes rapparen ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, och hans två medåtalade vänner på fri fot den 2 augusti. De tre männen stod åtalade för misshandel vid Stockholms tingsrätt och förhandlingarna hade då avslutats.

Fälls för misshandel

Åklagaren yrkade på att ASAP Rocky skulle dömas till sex månaders fängelse för misshandel. Försvaret hävdade att de åtalade agerat i nödvärn.

Nu har tingsrätten fattat sitt beslut i fallet – och samtliga åtalade får villkorlig dom för misshandel. Tillsammans ska de också betala skadestånd till målsägande om 12 500 kronor, vilket är betydligt lägre än de 139 700 kronor som han yrkat på.

Tingsrätten konstaterar att det inte förelegat någon nödvärnssituation och att de tre männen misshandlat målsägande, utan att det funnits något påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp som gett dem rätt att använda våld.

Inte bevisat att flaska använts

En viktig fråga under rättegången var huruvida en eller flera glasflaskor använts vid misshandeln, något som tingsrätten menar inte är bevisat. Samtidigt som domstolen anser att det är bevisat att målsäganden fått skärskador på armarna i samband med bråket menar man att det inte går att klarlägga exakt hur och av vem han kan ha fått dem.

Tingsrätten menar också att de sms som använts som bevis för att en flaska ska ha använts måste värderas med försiktighet i och med att assistenten som skickat dem inte förhörts och att det råder oklarheter kring vem, om någon, som är ”Harlem”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Villkorlig dom mot ASAP Rocky Foto: Polisen & Taylor Jewell/AP/TT

Slagit medan han legat ned

Däremot anser man att det är bevisat att de dömda männen sparkat och slagit målsägande medan han legat ned. ASAP Rocky har enligt tingsrätten också kastat honom till marken och stampat på hans arm.

Tingsrätten menar att det finns både försvårande och förmildrande omständigheter kring misshandeln. Enligt dem har den inte varit så allvarlig att fängelse måste övervägas som påföljd i första hand, varför man heller inte förenar den villkorliga domen med samhällstjänst.

Åklagaren: Delar inte bedömning om flaskan

I yrkandet på sex månaders fängelse spelade användandet av en flaska en avgörande roll, då det skulle räknats som en försvårande omständighet. Åklagare Daniel Suneson säger till SVT Nyheter att det är på den punkten hans och tingsrättens uppfattning skiljer sig.

– Jag kan se att tingsrätten delar min bedömning, med ett stort undantag och det är den här flaskan. Om det är bevisat att den använts som ett tillhygge eller inte.

– Annars tycker jag det är bra att tingsrätten är tydliga med att säga att det inte är någon nödvärnssituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet