I höst kan man bland annat se artisten Daniela Rathana och teaterföreställningen Kung Lear. Foto: TT

Restriktionerna försvinner: Här är kritikernas bästa live-tips

Uppdaterad
Publicerad

Idag ryker publiktaket och kulturlivet återöppnar. Men vad ska man se? Kulturnyheternas recensenter tipsar om musik, teater -och operaupplevelser i höst och vinter.

Musik – Per Sinding Larsen tipsar

1. Popaganda – Stockholm

Äntligen festival! Med välvalda, lysande artister som Silvana Imam, Mona Masrour, Daniela Rathana och många, många fler.

2. Inkonst – Malmö

Scenkonst, musik, samtida konst och genreövergripande kultur i den gamla chokladfabriken Mazetti. En av rikets bästa och mest spjutspetsiga scener bjuder på fullt program igen.

3. Jaqe – turné

En av landets absolut bästa och originella röster tar nya finfina albumet Filmen och åker på turne. Premiär i Krakow den 10 september.

Opera – Camilla Lundberg tipsar

1. Don Carlos – Folkoperan

Opera från Giuseppe Verdis mogna period. Regissören och nya chefen för Folkoperan Tobias Theorell presenterar sig med ett drama om makt.

2. Macbeth – Norrlandsoperan

Opera av Giuseppe Verdi från hans tidiga period. Regissören och nya chefen för Norrlandsoperan Dan Turdén presenterar sig med ett drama om makt.

3. En midsommarnattsdröm – Malmö opera

Opera av Benjamin Britten. Ikonisk iscensättning av Peter Hall återskapad i full prakt.

I videon ovan kan du se delar ur operorna Macbeth och Don Carlos och få koll på handlingen.

Scenkonst – Oskar Anesten tipsar

1. Vi är dom föräldrarna varnade oss för – Riksteatern

Mirjana Karanovic är superstjärnan från Balkan som i höst turnerar i Sverige med Riksteatern och föreställningen Vi är dom föräldrarna varnade oss för. Karanovic beskrivs som en riktig megastjärna och en av Serbiens främsta skådespelare genom tiderna.  

2. Musikanternas uttåg – Västerbottensteatern

Uppsättningen bygger på PO Enquists roman, och får sin världspremiär i det nyöppnade Sara kulturhus i Skellefteå.  

3. Kung Lear – Örebro teater

Shakespeareklassiker som spelas samma höst som tredje säsongen av tv-serien Succession. Det handlar om makt och familjelojaliteter och man undrar hur riket ska delas utan blodspillan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.