Efter bombattentaten i Sri Lanka har flera sociala medier har stängts ner av regeringen. Foto: Thomas Peter/Martin Meissner/TT

Sociala medier nedstängda i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Efter bombattentaten i Sri Lanka har regeringen stängt ner flera sociala medier. Anledningen är att de vill förhindra att desinformation sprids och skapar större oro.

Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Viber, and Snapchat har varit avstängda i Sri Lanka sedan i söndags. Beslutet att stänga ner flertalet sociala medier togs av Sri Lankas regering, rapporterar CNN.

Anledningen till beslutet är att regeringen inte vill att det sprids desinformation och propaganda om terrorattentaten. Beslutet har kritiserats eftersom det försvårar för människor att kommunicera om läget. Sociala medier fyller en stor roll vid attentat då det går att markera för vänner och familj att man är i säkerhet.

Facebook har kritiserats

Beslutet har även väckt debatt om censur och vad som skulle hända om fler länder väljer att stänga ner sociala medier av mindre legitima skäl. Facebook har tidigare kritiserats för att inte ha agerat snabbare vid attentaten på Nya Zeeland. Dödsskjutningen på Nya Zeeland sändes live på plattformen av den misstänkte gärningsmannen, videon delades vidare och togs inte bort förrän polisen på Nya Zeeland kontaktade Facebook.

Enligt Sri Lankas regering är beslutet om stängda sociala medier temporärt och enligt CNN verkar Twitter fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.