Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S kulturhusplan i Borlänge – på 60 sekunder: ”Vi behöver berika människors liv.” Foto: Elizabeth Watson

S i Borlänge vill storsatsa på nytt kulturhus: ”Människor vill ha ett gött liv”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Borlänge har långt gångna planer på att bygga ett stort kulturhus i staden. Blir det ett möjligheternas hus som sätter kommunen på kartan – eller som kritikerna befarar: ett dyrt och onödigt skrytbygge?

– Livet är inte bara arbeta och sova, man vill ha ett gött liv utanför också, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).

I Socialdemokraternas kulturpolitiska program står det att ”alla i hela landet ska kunna ta del av kulturen och delta i kulturskapandet”  och partiet säger sig vilja skapa mötesplatser för kultur.

Kommuner som Umeå, Luleå och Skellefteå har en lång tradition av socialdemokratiska styren som kommit att omsätta idéerna till nya stora kulturhus under 2000-talet.

Jan Bohman (S), kommunstyrelses ordförande i Borlänge, sneglar avundsjukt norröver.

– Jag tror att det börjat växa en insikt i många S-ledda kommuner att vi måste berika människors liv på olika sätt. Du måste komma ut och möta kulturen tillsammans med andra.

”Inget fel med hockey”

Brukskommunen Borlänge har styrts av Socialdemokraterna sedan den allmänna rösträtten infördes. Staden har kretsat kring blomstrande industrier, men de senaste decennierna har det rapporterats om stora problem med segregation och kriminalitet.

Jan Bohman tror inte att ett nytt kulturhus är hela lösningen, men hoppas att projektet ska ge hela staden en skjuts framåt och göra den mer attraktiv för företag och investerare.

– Som företagare idag tar du med kunderna till Leksand för att kolla på hockey. Inget fel med det men det vore trevligt att kunna erbjuda andra mötesplatser också.

Vid kommunfullmäktige i april i år beklagade han sig över att dalkarlen Björn Skifs nobbade Dalarna på sin senaste turné.

– Vi hade ingen scen. Är inte det lite jävla fattigt?

M: ”Kostsamt projekt”

2018 köpte kommunen Folkets hus-byggnaden Galaxen för 32 miljoner kronor för att bygga ett nytt kulturhus i lokalerna. En utredning tillsattes som ännu inte är i mål, men det planeras för en multiarena, bibliotek, teaterlokaler, science center och musikskola.

Hur huset ska drivas är inte heller spikat. Det kan bli i kommunens egen regi, genom delägarskap i ett koncernbolag – eller så säljs huset vidare med kommunen som hyresgäster.

Kostnaden för kalaset beräknas till omkring 300 miljoner kronor. Jan Bohman medger att det nog kan komma att bli dyrare.

Det oroar Moderaterna, som varit kritiska till projektet från start.

– Jag tror att det blir ett väldigt kostsamt projekt som drar pengar från själva kulturutövandet. Det lär bli höga hyreskostnader och avskrivningar, säger Ulrik Bergman (M), gruppledare för Borlängemoderaterna.

Han är rädd för att huset blir viktigare än verksamheterna.

– Det känns som att Socialdemokraterna vill bygga ett monument för att sätta kommunen på kartan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet