Sociologiprofessorn: ”Tinder har gjort sex tillgängligt som take away-pizza”

Publicerad

Eva Illouz är kanske bäst känd i Sverige som ofta återkommande gästspelare i Liv Strömquists seriealbum. Sociologiprofessorn har skrivit om hur sex och kärlek påverkas av marknaden och pratade med Kulturnyheterna om hur Tinder påverkar kärlek och ”sexighet” som relativt nytt fenomen.

Sociologiprofessorn Eva Illouz har blivit något av en akademisk fixstjärna med sina krassa beskrivningar av modern kärlek. Där många fortfarande vill se kärlek som en naturkraft och sex som en av människans djupast rotade drifter ser hon hur parförhållanden och kärlek följer trender och marknaden på samma sätt som allt annat. Kulturnyheterna träffade henne i Göteborg dit hon bjudits av organisationen Judisk kultur i Sverige.

– Bara för att något är grundat i biologiska drifter betyder det inte att det inte förändras. Människan har alltid behövt mat, men vår diet i dag liknar inte överhuvudtaget den som rådde för 150 år sedan, säger hon.

– Sexualitet är universellt, men betydelsen av sex har förändrats drastiskt. Tidigare var sex tabubelagt, förknippat med synd, det var synd. Man funderade över hur man skulle få sex, ens inom äktenskapet för att alstra barn, att ses som något tillåtet. I dag är det starkt kopplat till psykisk hälsa, självförverkligande och glädje.

Behöver inte vara vacker för att vara sexig

I samband med att samhället börjat se med mer tillåtande ögon på sex som ett självändamål – för både män och kvinnor – har konceptet ”sexighet” blivit en ny kärleksvaluta, menar Eva Illouz.

– Tänk på skillnaden mellan att vara vacker och att vara sexig. Att vara vacker är inte riktigt en diskussionsfråga – man är det eller inte. Men sexighet uppfanns med konsumtionskulturen. Man behöver inte vara vacker för att vara sexuellt attraktiv. Man kan uppnå det genom lägga ner rätt mängd arbete på sin kropp, köpa rätt kläder och rätt parfym.

Sex som take away-pizza

Eva Illouz tes är att samhället i grunden ändrat sin syn på sex och kärlek. I dag är kärleken mycket starkare knuten till jaget än tidigare och ses som ett individuellt psykologiskt fenomen, vilket leder till att kärlek gör mer ont.

Tidigare rankades praktiska kunskaper, social klass och karaktär högre i valet av partner och var därför inte lika förödande för jaget när det inte fungerade, menar Illouz.

Samtidigt är synen på kopplingen mellan kärlek och sex svagare, vilket gör att det är lättare att känna sig utbytbar. Sedan hon skrev Därför gör kärlek ont 2012 har dejtingappen gjort entré på marknaden för jakten på kärlek och sex. Eva Illouz anser att framväxten av apparna leder till en barriär mellan känslolivet och den egna och andra kroppar.

– Tinder till exempel, gjorde sex och sexpartners lika tillgängliga som take away-pizza. Det har förändrat antalet personer man kan ha sex med och lett till en ökad ”avförtrollning” av sex. Om sex tidigare var definierat av religionen, romantiken och känslor så är det i högre utsträckning något som bara har med fysisk njutning att göra. Det skapar en dissonans mellan kropp och känsla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.