Foto: TT

Horace Engdahl om sommarpratet: ”Inte intresserad”

Uppdaterad
Publicerad

Horace Engdahl har tidigare riktat skarp kritik mot Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius. Under lördagen svarade Sara Danius med samma mynt i hennes sommarprat i P1.

– Historien kommer inte att vara nådig, säger hon.

Skandalåret för Svenska Akademien fick spela huvudroll i den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius sommarprat i dag.

Och hon skrädde inte orden när hon talade om de tidigare ständiga sekreterarna Sture Allén, Horace Engdahl och Peter Englund. Män vars misstag hon menar att hon fick städa upp efter.

Krisen i Svenska Akademien

– Mina tre företrädare tittade ner i bordet. De sa ingenting, de gjorde heller ingenting, så beskriver Sara Danius ett av alla möten under Svenska Akademiens värsta kris det senaste året.

– Allén hade mottagit ett brev drygt 20 år tidigare från en kvinna som sagt sig ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av kulturprofilen, men Allén hade inte betraktat det som viktigt och lagt det åt sidan. Horace Engdahl å sin sida var gammal vän med kulturprofilen och hade varit med om att ombesörja FORUM, säger hon.

”Vad hade inträffat i Engdahls liv?”

Hon beskriver också hur förvånad hon blev när Horace Engdahl plötsligt bytte inställning till utredningen av ledamöternas band till kulturprofilen. Från att ha prisat hennes initiativ krävde han en månad senare att den skulle läggas ner.

– Vad hade inträffat i herr Engdahls liv under juluppehållet? Jag frågar mig det än i dag, säger hon.

Kommenterade Engdahls artikel

Sara Danius kommenterar också den artikel som Horace Engdahl publicerade i Expressen i april där han bland annat skrev att Sara Danius ”är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

– Vad ska man säga om det? Det finns bara en domare och det är historien själv. En sak kan vi vara säkra på, historien kommer inte att vara nådig vad dagens Svenska Akademi beträffar. I synnerhet inte när det gäller herr Engdahl, i den mån han överhuvudtaget kommer att bli ihågkommen, säger Danius.

Horace Engdahl: ”Jag är inte tillräckligt intresserad”

I en kommentar till SVT Nyheter skriver Horace Engdahl:

”Jag har inte hört programmet och är inte tillräckligt intresserad för att sätta mig ner och lyssna på det i efterhand.... Och framför till fru Danius att det inte finns några passiva ledamöter i den återstående Akademien. Alla är engagerade, och vi ska nog klara av att rädda Gustaf III:s skapelse.”

I det sistnämnda syftar han på Sara Danius uttalande om att hon och de numera passiva ledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund kan tänka sig att hjälpa till med en räddningsaktion för att få Svenska Akademien på fötter.

Anders Olsson som är tillfällig ständig sekreterare skriver till SVT Nyheter:

”Sara har gett sin bild av det som hänt, jag har inga kommentarer till den.”

SVT Nyheter har även sökt kulturprofilen och övriga berörda av Danius sommarprat. '

Programmet kan du höra i sin helhet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet