Markoolio inviger när Emmaboda öppnar för sista gången

Uppdaterad
Publicerad

Retrokulturen tar nya kliv när artisterna från 90-talet åter syns på landets scener. I sommar turnerar artister som Scooter, Aqua, Dr Alban, Pandora med flera. Och när Emmabodafestivalen för sista gången startar idag så är det Markoolio som inviger – för andra gången i rad.

– Vi kör! Och det är kul eftersom vi är liveband så kan vi leka med musiken... köra lite allsång, gitarrsolon, fyrverkier, så det blir rock 'N roll, säger Markoolio.

Han inviger Emmaboda för andra året i rad – och för sista gången någonsin när festivalen nu går i graven efter 30 år på nacken.

”Det är nostalgi”

Med sin barnfriande och komiska rapp slog Markoolio igenom 1998. Han hade sin senaste hit för 10 år sedan, men nu är han plötsligt i ropet igen. Förra året när han invigde Emmaboda gjorde han det inför ett större publikhav än han själv kunde ana. Likt många andra 90-tals stjärnor har hans tidigare publik blivit äldre och nostalgisk.

– Vi började -98, och då tyckte kidsen att det var coolt och sådär. Sen hade de en liten down deep och tyckte att Markoolio var töntigt. Och nu är det upp tillbaka igen – det är nostalgi idag, säger Markoolio.

Festivalarrangören Håkan Karlsson håller med om att folk vill återuppleva gamla minnen.

– Allt går i cirklar. 70-talet var inne för 20 år sen. Nu har de som var unga på 90-talet blivit tillräckligt gamla för att uppskatta musiken som var då.

Markoolio tror att det kan finnas en annan förklaring också:

– Folk vill återuppliva gamla minnen. Men sen är det så att mycket av musiken som kommer idag är bajs, säger han med ett gott skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.