Sommarens bästa teater 2023 – tre föreställningar du inte ska missa

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Alkbergs debut som skådespelare, mytologi på Västanå teater i Värmland och dramatisering av Kristian Gidlunds texter på Parkteatern och Riksteatern. Kulturnyheternas teaterkritiker Oskar Anesten ger tre tips på teater du inte ska missa sommaren 2023.

Loranga, Masarin och Dartanjang – Norrbottensteatern

Barbro Lindgrens skruvade barnbok om den osannolika generationstrion har gäckat läsare i ett halvt sekel. Hos Norrbottensteatern är det med musikern och poeten Mattias Alkberg i rollen som den otyglade pappan Loranga. Frågan är vad Alkbergs poesi kan göra med Lindgrens klassiker. Utomhusturné i midnattsolens land som kan bli både utflippad och sinnesvidgande.

Solens dotter – Västanå teater i Värmland

Tidigare har man spelat både Eddan och Kalevala. Nu är det dags för den samiska mytologin. Sägner från Sameland bygger på dikter av Anders Fjellner, 1800-talspoeten och prästen som beskrivs som samernas Homeros. Den värmländska berättarladan vid Frykens strand har som tradition att leverera formsäkra, sceniska allkonstverk. Kanske finns här porten mot något gudomligt?

I kroppen min – Parkteatern i Stockholm i samarbete med Riksteatern

Det är exakt tio år sen författaren Kristian Gidlund gick bort i cancer. Då hade han en bred följarskara som följt hans blogg, bok och sommarprogram där han öppet berättade om sjukdomen och den oundvikliga vägen mot döden. Blytungt men förhoppningsvis trösterikt om livets flyktighet. Med Kristian Gidlunds egna ord och musik av vännen Mats Björke från Mando Diao. Premiär i Stockholm i juli och riksturné i höst.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.